Další organizace Velké Bíteše

Velká Bíteš

Aktuality

Král Karel IV. ve IV.A

Učivo období středověku spojeno s osobností krále Karla IV. žáky velmi bavilo, proto jsme si 26. dubna 2017 zpestřili vyučování plněním netradičních úkolů na toto téma. Úvodem se žáci rozdělili do šesti skupinek podle vylosovaných jmen osob týkajících se života Karla IV. (Manželky: Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická, Alžběta Pomořanská, synové: Václav IV. a Zikmund Lucemburský ) a pustili se do práce.

Obsahem bylo:

  1. Motivace: žáci zhlédli krátký film o Karlu IV. ze souboru: Dějiny udatného národa českého.
  2. V pracovním listě si zopakovali a upevnili informace o Karlu IV. formou zábavných tajenek, doplňovaček, spojovaček, ..., které získali již ve vyučovací hodině Našeho světa, měli možnost samostatné kontroly řešení těchto úkolů.
  3. Četba pověsti: „Karlův most" - na základě porozumění textu řešili tajenku a slovní úlohy.
  4. Společně vytvořili myšlenkovou mapu Karla IV.
  5. Ve výtvarné výchově kreslil každý žák jiný obrázek, podle toho, co si vylosoval: osobnost, stavbu, autobiografii, platidlo, korunovační klenoty, .... týkající se Karla IV., kreslili podle předloh.
  6. Hra: „Karel IV." – žáci si brali z hromádky jednotlivé kartičky s otázkami. Za správnou odpověď si kartičku nechali. Na závěr hry si každý spočítal, kolik jich má. Vyhrál ten, kdo měl kartiček nejvíce.
  7. Korunovace třídního krále Karla IV. – osoby, která se chová slušně ke všem spolužákům, jedná klidně bez hádek, respektuje ostatní, je spolehlivá, naslouchá všem, ochotně komukoliv pomáhá, není lakomá, má smysl pro humor, dobré nápady, je pravdomluvná, spolužáci jí mohou důvěřovat, ... Žáci si tuto osobu zvolili tajným hlasováním na základě dotazníku již zmíněných charakterových vlastností. Největší počet hlasů získala a zároveň se stala „královnou" třídy 4.A Elen Brůžičková.
  8. Žáci písemně zhodnotili celé „Karlovo" dopoledne.
  9. Žáci dostali královskou pochvalu s omalovánkou hradu Karlštejn – za splnění královských úkolů.

Mgr. Lišková I., Forejtová M.

409410411414415416412413

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
  • Učebna v přírodě
Nahoru