Aktuality

Slavkov

Ve středu 3. května se početná výprava složená z žáků osmých tříd vydala „po stopách Napoleona". Prvním místem, kde hledali a našli informace, byl slavkovský zámek. Téměř hodinu a půl dlouhá prohlídka byla nabitá zajímavými informacemi o historii zámku, jeho majitelích a samozřejmě také o období spojeném s Napoleonovým zdejším pobytem. Potěšitelné bylo, že žáci dovedli reagovat na zvídavé dotazy průvodců a ukázali, že si z vyučovacích hodin přinesli mnoho znalostí.

Ze Slavkova jsme zamířili na Starou Poštu. Tam už nás očekával rakouský voják - tedy pan Kopecký, který má napoleonské období jako životní koníček. Napsal a vydal o něm několik knih a předvedl nám nejen uniformu, ale také zbraně, s kterými se počátkem 19. století bojovalo. Nečekaný výstřel z pušky nás polekal a byli jsme rádi, že nestojíme uprostřed bitevní vřavy a rána byla jediná. V bitvách umírají nejenom lidé, ale i zvířata. Ojedinělý pomník padlým koním najdete právě na Staré Poště a my jsme si ho také zašli prohlédnout.

Do třetice všeho dobrého. Náš třetí cíl představovala Mohyla míru. Po zhlédnutí videa a filmových ukázek jsem si užili zdejšího hlavního lákadla - neobvyklé akustiky v mohyle. Když jsme si dostatečně zašeptali nejrůznější sdělení z rohu do rohu, byl čas k návratu. Náš výlet byl docela náročný, ale děti byly spokojené, o čemž se můžete přesvědčit z jejich hodnocení.

Mgr. Eva Čermáková

„Z exkurze jsem velice nadšená. Konečně vím, jak vypadá Stará Pošta, Mohyla míru a zámek, ve kterém Napoleon pronesl svou slavnou větu adresovanou chrabrým francouzským vojákům."
K. Nováčková, 8. A

„Exkurze do Slavkova se nám líbila. Nejvíce asi Mohyla míru, kde jsme zkoušeli akustiku kaple."
N. Burianová, L. Máčka, A. Ventrubová, 8. A

„Zámek se nám líbil - jeho veškeré vybavení, nástěnné malby, obrazy, v nichž jsou někdy ukrytá i různá tajemství. Na Mohyle míru to bylo také pěkné, samotná mohyla vypadá nádherně, ovšem nenadchla nás zdejší prezentace."
T. Čapka, T. Mahel, Š. Strašák, M. Tvrdoň, 8. B

„Na zámku se nám nejvíce líbily papuče a navoskované podlahy, takže jsme se mohly skvěle klouzat. Památky byly zajímavé."
N. Akolová, A. Dvořáková, 8. B

434435436437438439

a

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
Nahoru