Aktuality

Workshop pro deváté třídy

Po dobrých zkušenostech z loňského školního roku jsme i letos zamířili s žáky devátých tříd na výukový workshop s názvem Den, kdy se mlčelo.  Zajímavý program, jenž nám přiblížil atmosféru druhé světové války a hlavně poválečného období, připravuje společnost Post Bellum.

Pozvání jsme tentokrát přijali do prostor Komunitního centra válečných veteránů, nachází se v Brně na Dobrovského ulici. Ředitel komunitního centra nás seznámil s aktivitami, které se zde pořádají a na které jsou zájemci o válečnou historii  srdečně zváni.

V rámci našeho programu jsme jako by zapomněli, kým jsme, a na  celé dopoledne  jsme se  vžili do osudů postav, které nám byly přiděleny. Najednou z nás byli třeba sedláci, majitelé hospody, lidé majetní i chudí.  Naším cílem bylo uvědomit si, jakou moc má demagogie, jaké obludné důsledky může mít touha po moci a majetku, jak snadné je stát se nevinnou obětí.  Snad si naši žáci uvědomili tenkou hranici mezi pravdou a lží a budou ve svém životě a rozhodování obezřetní.

Mgr. Eva Čermáková

Někteří žáci nám sdělili své zážitky:

Upřímně jsem moc rád, že jsme se do Brna vydali. Formou hraní skutečných příběhů jsme se hodně dozvěděli o tom, jak to měli někteří lidé u nás těžké v době války a krátce po ní. Původně jsem byl lehce zklamán, že nenavštívíme raději vánoční trhy, ale nakonec je dobře, že to dopadlo takhle.

M. Uherka, 9. B

Ve čtvrtek jsme se účastnili dějepisného workshopu. Ze začátku jsem se příliš netěšila, ale nakonec  mě program nadchl. Jsem ráda, že jsem se zábavnou formou dozvěděla mnohem více o minulosti. Za mě to byla jednoznačně jedna z nejlepších akcí.

G. Cvetanova, 9. B

Zjistil jsem, co se v době kolektivizace také dělo, vžil jsem se do své role a moc děkuji za tento projekt.

A. Tunkr, 9. A

Workshop bylo slovo, kterému jsem nejprve nerozuměla. Díky exkurzi do Brna nyní vím, co si pod ním mám představit. Formou zábavy jsem se hodně naučila a zajímavý program jsem si užila. Pokud bude podobná příležitost, určitě si ji nenechám ujít.

K. Beranová, 9. A

287288289290291292293294

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Učebna v přírodě
  • Ověřená firma
Nahoru