Aktuality

Zimní paralympiáda 2018 a lidé s handicapem

Žáci 5. A a 5. B si v souvislosti s probíhající Zimní paralympiádou v Pchjongčchangu v Jižní Koreiuvědomili, že i lidé se zdravotním postižením jsou výjimeční a to nejen ve sportu, ale i v umění nebo profesním životě.

Ne každý se narodil zdravý, někdo přišel k úrazu s trvalými následky později, ale tito lidé žijí s námi v jedné společnosti a je třeba, aby se tu cítili příjemně a bezpečně. Proto bychom k nim měli být tolerantní.

Žáci během tematicky zaměřeného dne zhlédli prezentaci o probíhající paralympiádě, videa o umělecky nadaných lidech s různým typem omezení a krátké ukázky, jak s těmito lidmi komunikovat.

Seznámili se s druhy zdravotního postižení (zrakovým, sluchovým, mentálním, fyzickým a kombinovaným). Na základě získaných informací nacvičili krátké scénky, jak reagovat v běžném životě při setkání s lidmi s handicapem.

Ve výtvarné výchově si žáci prohlédli obrázky malované ústy nebo nohama. Následně si to také vyzkoušeli. Jejich výsledné práce byly velmi podařené.

Celý den byl pro děti velice poučný. Ukázal jim, že i lidé s handicapem mohou žít plnohodnotným životem. Ale hlavním cílem bylo rozvíjet u žáků kladný, ohleduplný a tolerantní vztah k těmto lidem a doufejme, že jim v životě budou v případě potřeby pomáhat a nebudou k nim lhostejní.

Mgr. Ilona Lišková, Martina Forejtová, Mgr. Eva Hudcová, Mgr. Zdeňka Polášková

384385386387388389390391392393

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Učebna v přírodě
  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
Nahoru