Aktuality

Exkurze do elektráren Dukovany a Dalešice

V první jarní den  letošního roku se vypravil autobus s jednatřiceti deváťáky na plánovanou exkurzi do nedalekých elektráren, která zajímavě doplnila výuku o jaderné energetice.

Ranní sluníčko je přivítalo na vodní elektrárně Dalešice, kde se dozvěděli, co znamená slovo přečerpávací a jak tato elektrárna souvisí s jadernou elektrárnou v Dukovanech. Paní průvodkyně jim sdělila některé zajímavosti z výstavby elektrárny, technické parametry a ráda zodpověděla i dotazy žáků.  Potom v informačním středisku elektrárny viděli krátký film o výrobě elektřiny a následovala prohlídka provozních částí.

Po hrázi dalešické přehrady před polednem přejeli do Informačního střediska Jaderné elektrárny Dukovany. Nově zrekonstruované prostory žáky plně zaujaly. Hráli si s plazmovou koulí, skládali elektrické obvody, fotili se, dokonce mohli vstoupit i do modelu reaktoru.  Na šesti barevných zastaveních u modelů jednotlivých zařízení jaderné elektrárny skutečně poznali, jak dochází k výrobě elektřiny z jádra atomu.

Přesně ve čtrnáct hodin autobus zastavil na zastávce před školou, a tak nikomu nic neuteklo, ani tolik oblíbené odpolední hodiny matematiky.

Mgr. Marie Vlčková

423424425426427428

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Učebna v přírodě
  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
Nahoru