Další organizace Velké Bíteše

Velká Bíteš

Aktuality

Oslavy výročí vzniku republiky

Když se člověk dočká sta let od svého narození, je to jistě velká událost. V případě existence státu tomu není jinak. Proto jsme v naší škole nechtěli nechat toto významné výročí naší vlasti bez povšimnutí. Téměř od začátku letošního školního roku jsme proto začali připravovat Den otevřených dveří prvorepublikově a svátečně laděný.  Žáci se první republikou zabývali v různých předmětech a z nejrůznějších pohledů. Všechny aktivity  vyvrcholily 25. října. Prostory naší školy se převlékly do historického hávu. Nástěnky ve třídách i na chodbách ozdobily práce žáků s národními motivy. Sborovna připomínala prvorepublikovou třídu zejména díky školním lavicím, které už většina z nás při svém vzdělávání nezažila. Nesmíme také zapomenout na množství vystavovaných exponátů, které se nám díky žákům, učitelům, zaměstnancům a přátelům školy podařilo shromáždit. Někdo obdivoval módu, jiný zalistoval v dobových knihách, časopisech a listinách. Krásný byl oddíl věnovaný kuchyni. Nechyběl ani gramofon na kliku, psací stroj, nebo téměř sto let staré rádio.  Vše doplnily dobové fotografie zachycující doby dávno minulé.

A těch aktivit připravených pro žáky! Děti z prvního stupně například zavzpomínaly na Večerníčky, popovídaly si o tom, jak se lidé dříve oblékali, čím se jezdilo, co se jedlo, jak si děti hrály, jak to vypadalo v době Josefa Lady. Na druhém stupni žáky čekaly  tematické přednášky p. Mgr. M. Burešové, p. Desové, p. Mgr. Iva Kříže zaměřené na první světovou válku, módu nebo vznik samostatného Československa. Nechyběly ani nejrůznější kvízy, pohádkové příběhy, filmové dokumenty, připraven byl fotokoutek nebo lekce krasopisu, žáci si zacvičili jako na sokolském sletu a také se naučili základům tanců, které už jsme většinou dávno zapomněli.  V prostorách školní kuchyňky čekalo na hosty prvorepublikové převážně sladké pohoštění.

Odpoledne jsme vysázeli Lípu svobody v prostorách přírodní učebny a věříme, že za sto let z ní bude pořádný strom.

O náš Den otevřených dveří byl nevídaný zájem. Školu navštívilo téměř 700 hostů. Z celého povedeného dne máme velikou radost.

Mgr. Eva Čermáková

113114115116117118119120121

 

143142141140132129

131

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Učebna v přírodě
  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
Nahoru