Aktuality

Oslavy vzniku Československa

Dvacátý osmý říjen je pro spoustu lidí v dnešní době úplně obyčejné datum. Někomu možná připadá zvláštní jen díky tomu, že se v tento den nemusí do práce a do školy. Nevěřili byste, kolik lidí netuší, proč vlastně jsou doma. A právě proto si myslím, že je moc důležité si to připomínat.

V roce 1918 vznikla Československá republika, což znamená, že letos tomu bylo sto let od jejího založení. A ani naše škola nezůstala pozadu a hned od začátku roku jsme společně s učiteli a spolužáky plánovali, jak to oslavit co nejlépe.

Musím přiznat, že to kolikrát bylo opravdu obtížné. Pracovali jsme na hromadě projektů, podíleli jsme se na přípravě, sháněli předměty z doby první republiky… Ale všechna ta práce rozhodně nebyla zbytečná. Myslím, že jsme se toho hodně dozvěděli, a to nikdy není na škodu. Navíc bylo moc příjemné podělit se o tyto informace s ostatními lidmi, kteří se do naší školy přišli podívat.

Když tedy přišel den otevřených dveří, určitě jsem nebyla jediná, kdo cítil jistou nervozitu. Přípravy byly velké a všichni se tolik snažili, aby to vyšlo. Měla jsem ohromné štěstí, že jsem celý den mohla pozorovat nejen z pohledu žáka, ale taktéž z pohledu organizátora. Zatímco někteří poslouchali přednášející na jejich besedách a navštěvovali různé dílny, jiní zase vítali u vchodu návštěvníky, já stála u jedné části výstavy a každému, kdo si mě chtěl vyslechnout, jsem povídala něco o naší práci.

Je neskutečné, jak rychle ten den uběhl. Ne nadarmo se říká, že když se člověk baví, čas rychle letí. Takže děkuji za možnost podílet se na těchto oslavách a děkuji všem, kteří jakkoli přispěli, aby se to vydařilo.

Sára Topinková

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Učebna v přírodě
  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
Nahoru