Aktuality

Alternátor - třebíčské science centrum

002Výprava žáků čtvrtých tříd se díky aktivitě a zvědavosti paní učitelky Markéty Hradilové 6. října 2016 vydala zjistit, jestli třebíčské centrum ALTERNÁTOR opravdu plní to, co na svých stránkách slibuje. Přesvědčili jsme, že skutečnost je ještě lepší!

Logo centra je zjevně inspirováno stavebnicí Merkur. A stejně, jako tato stavebnice (které je zde věnována velká výstava), nabízí tvůrčí zábavu, vědu a informace přitažlivou formou.

Část expozice vychází z obuvnické historie a udivuje lákavými exponáty původních strojů, ale také výstavou parních strojů v čele s babičkou lokomobilou. Další část nás dovedla k různým zdrojům energie, především alternativních. Každý si tu našel něco, co ho zajímá, nebo by zajímat mělo: odkud se bere teplo, elektřina, kolik nás ročně stojí lednička či obyčejná žárovka. Žáci zjistili, že výroba energie „vlastním pohonem" je velká dřina s malým efektem, a že lopatka větrné elektrárny, která se zdálky vypadá jako větrníček, by mohla sloužit jako pořádný tobogán... i když tady má i funkci horolezecké stěny.

Všechny nás zaujalo promítání „na kouli" - pozorovali jsme planety sluneční soustavy v prostoru, sledovali, jaké bylo počasí na Zemi během minulého měsíce, kde se objevilo zemětřesení a jak září světla měst do tmavého vesmíru.

Než nám naše průvodkyně odjela jediným výtahem na sluneční pohon u nás, stačila nám jen zběžně předvést, co všechno se tu mohou žáci okolních škol naučit. Litovali jsme, že centrum není blíž. Další návštěvu si však určitě dopřejeme ve vyšších ročnících.

Čekat na to ale nemusíme - stačí přemluvit rodiče a vyrazit na krásný výlet!

za čtvrťáky Mgr. Táňa Filipová

003007

001

004006009005

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
  • Učebna v přírodě
Nahoru