Aktuality

Den Země

V pátek 21. dubna 2017 proběhla na naší škole již tradiční celoškolní akce věnovaná Dni Země. Pro žáky byla připravena celá škála činností související s přírodou a životním prostředím. V rámci tohoto dne jsme se připojili k akci „Ukliďme svět - Ukliďme Česko" (http://www.uklidmecesko.cz/). Jednalo se o praktickou ochranu přírody, kdy se žáci zapojili do úklidu v okolí města - nasbíráno 0,25 t odpadu. Některé aktivity byly směřovány do tříd, kde se žáci zabývali např. problematikou třídění odpadů, prací s mapou, hrami a osmáci třeba kurzem první pomoci.

V terénu si deváťáci pro své spolužáky z 1. - 3. ročníku připravili přírodovědnou stezku zaměřenou na různé znalosti, dovednostní i pohybové aktivity, čtvrťáci čistili studánku, páťáci se blíže seznámili s Dolním mlýnem, kde se dozvěděli něco o jeho historii, šesťáci absolvovali exkurzi na sběrný dvůr a třídící linku odpadů, aby si představili kam a za jakých podmínek se dají umisťovat různé odpady, sedmáci navštívili čistírnu odpadních vod a seznámili se s technologií zpracování odpadních vod z většiny domácností ve Velké Bíteši.

Počasí nám přálo, bylo sice chladno, ale svítilo sluníčko.

Poměrně pestrá akce svůj cíl určitě splnila, děti si to užily, seznámily se s okolím a rozšířily si svůj pohled na dění kolem sebe.

Mgr. Pavel Holánek

A jaké byly ohlasy ze tříd?

4.A
Žáci zhlédli krátký pořad o recyklaci plastů „Nezkreslená věda", tvořili výrobky z odpadového materiálu, s velkým nadšením sbírali odpadky v okolí Bikosu, nového hřbitova a fotbalového stadionu a všichni se shodli, že příroda je zase o něco čistější. Na závěr každý napsal krátkou zprávu o této akci.
Některé postřehy:
„ Bylo to super!"
„ Udělali jsme kus práce pro dobrou věc. "
„ Táhla jsem obří plný pytel a byla to dřina. "
„ Já bych si to klidně zopakovala. "
„ Byla to sranda. "
„ Den Země je dobrá věc, pomáháme přírodě. "

Za 4.A tř. uč. Mgr. Ilona Lišková

Postřehy dětí ze 4.C
Černá skládka na velkém kopci (Na spravedlnosti) „hřiště bikerů", celé území plné pet lahví, plechovek...
Děti nejdřív nadávají, že to po nich mají uklízet (mají pravdu), ale když je ten Den Země a Chobůtky jsou jinak čisté...
My jim to uklidíme a oni nás sem ani nepustí – minule po mně chtěli 200Kč, jinak si prej nemůžu zajezdit!
Fakt to nemusíme uklízet? No tak aspoň trochu...
Ti si teda dávají (lahve od piva, alkoholu, drinků..)
Prej sportovci...
Humus!
Jsme dobří! Jooo!
Nejlepší bylo běhání po těch kopečkách!
To je jak mrtvá velryba... (rozložená matrace)
Dá se z té studánky pít?
To by se mělo někomu nahlásit, třeba panu starostovi.
Celý mě to bavilo, ale teď mě baví hladit kočku.
Je ještě ta buchta?
Je tam ještě čaj?
To bylo fakt dobrý.

V Chobůtkách zapsala Mgr. Táňa Filipová

5. ročník
Na Den Země jsme toho stihli opravdu hodně. Zopakovali jsme si světové strany, naučili jsme se pracovat s buzolou a zorientovat si mapu, vyhledávali jsme informace a přírodní zajímavosti o okolních vesnicích, naučili jsme se mapové značky a zasoutěžili si, vydali jsme se do přírody, prošli kolem rybníků, vyčistili okolí studánky, poslechli si krátké povídání o historii 3. mlýna a museli prokázat kousíček šikovnosti při překonání potoka suchou nohou.

Sběrný dvůr
Na exkurzi jsme se dozvěděli:
Že je zde třídící linka na plast a papír.
Denně sem dorazí okolo 30 tun odpadu.
Je zde sklad starých monitorů, ledniček a různých spotřebičů.
Plasty ze sběrného dvora putují např. až do Německa, Brna a Prahy.
Velká kostka odpadu váží asi 400 kg.

Matěj Medla a Ondřej Hotárek za 6.C

 

 

374375377

 

376378379380381382383384

 

 

 

Den Země - 6.A

Naše třída 6. A se v pátek 21. 4. 2017 v rámci akce Den Země zúčastnila exkurze na Sběrném dvoře. Zjistili jsme, co všechno se zde zpracovává a kam se odváží a jak se dále recykluje. Poté jsme se vydali směr Silnické rybníky, kde jsme měli za úkol vyčistit okolí od odpadků. Opekli jsme si buřtíky, pečlivě uhasili oheň a náš další směr bylo Návrší. I tady jsme našli a posbírali spoustu pohozených plastů i jiných odpadků. Počasí nám vyšlo, úkol byl splněn a s dobrým pocitem, že jsme udělali něco užitečného pro přírodu, jsme se rozcházeli domů.

Tř. uč. Mgr. Renáta Pelánková a třída 6. A

405406

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
Nahoru