Aktuality

V Osvětimi

Poslední květnový pátek žáci devátých tříd podnikli dalekou cestu, aby na vlastní oči viděli místa, kde došlo k největší genocidě v historii lidstva. Navštívili koncentrační tábor Osvětim a vyhlazovací tábor Březinka.

Počasí bylo příjemné a ve slunečném odpoledni bylo poněkud těžké představit si, jak nelidské podmínky v obou areálech panovaly za druhé světové války. Fundovaní průvodci, dobové fotografie, nejrůznější vystavené předměty, makety a mapy ale mluvili za vše. Snad všichni jsme odjížděli s pocitem, že jsme rádi, že žijeme v míru, ve svobodné zemi, kde nám relativně nic špatného nehrozí.

Mgr. Eva Čermáková

A co na to žáci:

Byl t opravdu silný zážitek. Vrátit se do minulosti a poslouchat, co se dělo. Doufám, že se minulost už nebude opakovat.

Byl to velký zážitek na celý život, vidět vlasy, boty, věci osobní potřeby bylo moc zajímavé. Podívat se plynové komory, krematoria... nemám slov, opravdu zážitek.

Exkurze se mi moc líbila, představoval jsem si to úplně jinak, jsem rád, že jsem do Polska mohl jet a vidět to na vlastní oči.

Bylo velmi zajímavé vidět místo, kde se odehrávalo peklo na zemi, a také vidět vše, co zůstalo po lidech, představa co lidé prožívali, jak trpěli byla hrozná, doufám, že už nic takového nenastane.

Koncentrační tábory by měly být varováním pro další generace.

Osvětim by neměla být nikdy zapomenuta.

Když si bude člověk myslet, že má špatný život, tak ať se jede podívat do Osvětimi, pak si uvědomí, jaké má štěstí, že žije ve 21. století.

Tohle místo na mě působí velmi depresivním a smutným dojmem a já si přeji, ať nás nikdy nic takového nepotká.

Nejhorší bylo slyšet, co se tady odehrávalo a v jakých podmínkách zde lidé žili. Každý člověk by se sem měl jet podívat, aby viděl, co se zde dělo a vážil si svého života v 21. století.

523524525526

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
Nahoru