Aktuality

Alois Jirásek a "Staré pověsti české" ve IV.A

Žáci ve čtvrtém ročníku probírají učivo z historie od pravěku až po období renesance za císaře Rudolfa II. Všichni víme, že Jiráskovy „Staré pověsti české" jsou neoddělitelnou součástí dějin národa českého.

Proto jsme se tomuto tématu věnovali podrobněji. Nejdříve se žáci seznámili s pojmem pověsti, a kdo to byl Alois Jirásek. Poté jsme několik dní četli jeho nejznámější pověsti (Praotec Čech, Libuše a Přemysl, Silný Bivoj, Karlův most, Blaničtí rytíři, Bruncvík, Kouzelník Žito, Dalibor, Faustův dům, Král Ječmínek) přepracované do podoby dětské četby od spisovatelky Martiny Drijverové.

Žáci vždy ke každé pověsti obdrželi pracovní list, kde řešili různé úkoly na porozumění textu – tajenky, přesmyčky, doplňovací texty, odpovídali na dané otázky. Přesvědčili se tak, kolik si z četby jsou schopni zapamatovat a také si procvičili orientaci v textu vyhledáváním určitých informací.

Všechny tyto pracovní listy si každý žák shromažďoval do jedné složky s úvodním listem nazvaným „Pověsti", kde si napsal, co je to pověst a nechyběla ani malá fotografie Aloise Jiráska. Jednotlivé pověsti i úvodní stranu doplňovali drobnými obrázky.

Žáci většinou pracovali ve dvojicích, přičemž se navzájem naslouchali, spolupracovali, pomáhali si. Až dočetli celou zmíněnou knížku, všechny pověsti výtvarně zpracovali, což žáky bavilo nejvíce. Pracovali ve skupinkách. Každá skupinka vytvořila jeden opravdu výstižný plakátek s určenou pověstí. Že se jim velice podařily, uvidíte na fotografiích :-).

Doufejme, že si žáci díky této četbě s úkoly a výtvarnému zážitku budou "Staré pověsti české" pamatovat.

Mgr. Ilona Lišková, Martina Forejtová

552553554555556557558559

 

560561

 

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
Nahoru