Aktuality

Divadélko pro školy

Stalo se již tradicí, že k nám každoročně zavítají s některým ze svých představení herci z Divadélka pro školy z Hradce Králové. Vždy se jedná o dvojici herců, kteří zvládnou mužské i ženské role, v případě potřeby si další „herce“ vypůjčí z publika, což vždy sklidí obrovský úspěch.

Letos mohli prvňáčci zhlédnout Pohádky z našeho statku, což je úsměvné vyprávění s maňásky a plyšáky o tom, jaká zvířata žijí na statku a jak vypadá běžný život hospodáře. Zápletka nastane ve chvíli, kdy pes zapomene štěkat a neví, jak říct hospodáři o jídlo. To pak všechny děti napovídají a doufají, že si pejsek vzpomene. A když později přijde zloděj pro vajíčka, to nastává ten pravý adrenalin, zdali vše dobře dopadne a zlo bude potrestáno.

Starší žáci letos zhlédli Divadelní učebnici, což je průřez českou divadelní tvorbou 20. století. Nakoukli jsme do Osvobozeného divadla za Werichem a Voskovcem do představení Don Juan & comp., viděli jsme ukázku z Čapkovy Války s mloky, v Semaforu jsme se podívali za Suchým, Šlitrem i Molavcovou (v mužském podání je neodolatelná), pak jsme navštívili Husu na provázku v Baladě pro banditu a nakonec i Divadlo Járy Cimrmana při Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Všechny ukázky využívají situační humor, leckdy jsou na místě upraveny podle reakcí publika, takže smích je trvalou součástí těchto představení. A díky tomu, že žáci sami jdou mnohdy se svou kůží na trh, pamatují si snáze různé scény a ukázky divadelních her, takže jsou potom i při výuce úspěšnější.

Mgr. Markéta Velebová

309310311312313314315

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Učebna v přírodě
  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
Nahoru