Aktuality

Ještě jsme ve válce

U příležitosti Návštěvního odpoledne v základní škole jsme ve dnech 4. a 5. ledna představili zájemcům program Ještě jsme ve válce. Jedná se o příběhy střetu jednotlivce s totalitou v různých podobách. Žáci devátých tříd pod vedením paní učitelky Evy Čermákové komentovali putovní výstavu Paměti národa, zapůjčenou z Ústavu pro studium totalitních režimů. Paměť národa dokumentuje příběhy, na které se zapomnělo, nebo mělo zapomenout.

Výstava vychází z publikace Ještě jsme ve válce, v níž je komiksovou formou zpracováno třináct skutečných příběhů od tří scenáristů a třinácti špičkových českých a slovenských výtvarníků. Třináct strhujících příběhů z válečné fronty, koncentračních táborů, gulagu, komunistického kriminálu i prostředí Státní bezpečnosti, divoký poválečný odsun Němců. Třináct příběhů, které přinášejí vítězství i prohry, velké heroické činy i lidské slabosti a vyrovnání se s nimi, nezištné oběti v zájmu ostatních. Kniha, která komiksem zpracovává dokumentární obsah, získala cenu Muriel pro nejlepší český komiks roku 2012.

Tento program jsme doplnili o prezentace z dříve vypracovaného projektu Zmizelí sousedé, v němž žáci mapovali osudy židovských rodin na Bítešsku.

Není to veselé a nenáročné téma. Pro výstavu jsme zvolili prostory tříd, které byly holé, vyklizené. Na rozdíl od prázdnin, kdy jsou děti pryč, ale nábytek zůstává, tyto syrové školní prostory působí samy o sobě depresivně. Žáci sami často říkali, že se s vybraným příběhem museli poprat, číst jej několikrát – kvůli složitosti děje, drsnosti příběhu, rozklíčování vztahů - o to větší poděkování jim patří. Přesto jsou rádi, že se s tématem seznámili a je to pro ně impuls zajímat se o dějiny nejmladší, dějiny 20. století.

Mgr. Zdeněk Strašák
ředitel školy

349350

351352

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
  • Příroda velkobítešska
Nahoru