Aktuality

Den Země na naší škole

Tradiční celoškolní akce v rámci Dne Země začala chladným ránem. Deváťáci již byli připraveni na stanovištích stezky připravené pro 1.- 4. ročník. Využili prostory školního hřiště, přírodní učebny, lesoparku Letná i lesa v Chobůtkách.

Některé páté třídy vyrážely do terénu, kde se soustředili mimo jiné na badatelskou činnost. Odchytávali a určovali různé druhy bezobratlých živočichů.

6. ročník se dozvěděl při exkurzi na Sběrný dvůr, kam lze odvézt různé druhy domovních odpadů, papír, plasty, elektroodpad, nepotřebný nábytek, staré pneumatiky apod. a jak se tyto věci zpracovávají a co se s nimi děje dále.  Sedmáci si zase při exkurzi na ČOV (čistírnu odpadních vod) rozšířili svou představu o tom, jak se čistí odpadní vody z našich domácností.

Celý den provázel různé aktivity ve třídách, ale i v přírodě.  Některé třídy se zapojily do úklidu, jiné se zabývaly tříděním, kreativní tvorbou nebo třeba vycházkou na nějaké zajímavé místo. Že po takovém dni v přírodě i chutná, je vidět na přiložených fotografiích.

Všichni si Den Země užili a už se těší na další, příští rok.

Koordinátor EVVO Mgr. Pavel Holánek

A jaké byly odezvy ze tříd?

Den Země v I.D

Páteční den jsme zahájili sportovně – v tělocvičně naší školy. Zahráli jsme si „Živly“, propletli se překážkovou dráhou a přeskakovali z kamenu na kámen bítešským potůčkem. Další část dopoledne jsme pracovali na interaktivní tabuli v multifunkční učebně, něco málo jsme si zazpívali, koukli jsme na animovanou pohádku o koloběhu vody, povyprávěli jsme si o jejím významu pro živočichy a rostliny a vodu jsme vybarvovali na mapě Zeměkoule. Deváťáci si pro nás připravili na hřišti u školy soutěžní ekologické i sportovní úkoly a vyučování jsme ukončili vykreslením kontejnerů na tříděný odpad a přiřazením odpadu ke správné barvě kontejneru. Den se nám i přes velmi chladné počasí moc povedl.

Mgr. Lea Fučíková

5.D Badatelská stezka do Nových Sadů

Co vše proběhlo:

  • určování rostlin, stromů a keřů
  • hledání různých přírodnin dle seznamu
  • bezobratlí živočichové – hledání, pozorování lupou
  • bezobratlí – skládání názvů – rodový a druhový název
  • bezobratlí – Hádej, kdo má – hra podle popisu
  • vůně přírody – plnění malých krabiček kousky přírodnin s charakteristickou vůní
  • skřítci – zdobení kartonových hlaviček pomocí přírodnin
  • domečky pro skřítky – land art – seskupování přírodních materiálů

Den Země v 7.B

V rámci Dne Země jsme nejprve šli na exkurzi do ČOV (Čistírny odpadních vod). Zde jsme se dozvěděli vše podstatné o jejím chodu.  Do čistírny teče voda z celé Velké Bíteše. Ze špinavé odpadní vody dokážou udělat čistou, kterou pak pošlou do potoka. Poté jsme šli na procházku ke „Koupelnám“, kde jsme posbírali odpadky a nepořádek, celkem dva pytle. Na závěr jsme dorazili ke škole a u altánu na ohni si opekli špekáčky a ohřáli se.

žáci 7.B

Den Země a 9.A             

Dnešek se nám rozhodně líbil, až na aprílové počasí, které se opravdu vyřádilo. Podařilo se nám pro prvňáčky vymyslet 7 stanovišť, kde plnili zadané sportovní nebo vědomostní úkoly. Dětem se asi nejvíce líbil úkol se zvířátky, kde podle otázek měly uhodnout živočicha. V každé třídě jsme potom vyhodnotili neúspěšnější družstva. Celé dopoledne jsme si užili a děkujeme p. uč. Vlčkové, že nám ochotně uvařila teplý čaj.                                                                                                                   

třída 9.A

553554555

 

556557558559560561562563564565566567

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
Nahoru