Vzdělávání žáků cizinců

Současně s vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině začala naše škola přijímat žáky z této země. Škola se všemi silami zapojila do začlenění a vzdělávání těchto žáků a udělala maximum pro jejich adaptaci. Žáci-cizinci mají podle § 20 školského zákona nárok na bezplatnou jazykovou přípravu k začlenění do základního vzdělávání na krajem určených školách. Pro školní rok 2022-2023 je naše škola zařazena do seznamu určených škol k organizaci vzdělávání žáků cizinců dle novely školského zákona. V dubnu byla zaměstnána paní učitelka z Ukrajiny, která se i letos věnuje jazykové přípravě těchto žáků. Od nového školního roku v naší škole pracuje také tzv. ukrajinský asistent pedagoga, jehož náplní práce je zejména podpora cizinců při výuce a pomoc při organizaci výuky.

JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA ŽÁKŮ CIZINCŮ

Naše škola je školou určenou pro zajištění přípravy prezenční formou. Seznam určených škol je zveřejněn krajským úřadem na webových stránkách. Cílovou skupinou pro poskytování jazykové přípravy jsou nově příchozí žáci-cizinci v základních školách, kteří mají potřebu vzdělávání v češtině jako druhém jazyce.

ORGANIZACE JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY

Zákonný zástupce musí o zařazení žáka do skupiny pro jazykovou přípravu požádat. Ve škole jsou vzdělávány tři skupiny žáků jednu hodinu denně (od pondělí do pátku) dle stanoveného rozvrhu. Rozsah přípravy probíhá v rozmezí 100-200 hodin po dobu 10 měsíců.

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Učebna v přírodě
  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
Nahoru