Aktuality

Návštěva městského muzea a kostela

Výuka občanské výchovy v 6. ročníku byla v prvních listopadových dnech zpestřena návštěvou Městského muzea ve Velké Bíteši. Byly to příjemně strávené dvě hodiny. Během poutavého výkladu jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí o historii našeho města – od jeho založení, povýšení na město až po současnost.

Žáky zaujala zmínka o právech, které město získalo – především o právu hrdelním a várečném. Neméně zajímavá byla část věnovaná řemeslům, kterým se obyvatelé Bíteše věnovali.

Na prohlídku muzea navazovala návštěva místního kostela sv. Jana Křtitele. Naši pozornost upoutaly především mohutné hradby se střílnami. Uvnitř kostela jsme mohli obdivovat poměrně vzácný dvoulodní prostor a nové barokně laděné varhany. Poslechli jsme si i pověst O velkém zvonu, svini a pasačce. Pro ty, kteří tuto pověst neznali, byla příjemným zakončením naší výpravy za historií Velké Bíteše.

Reakce žáků 6. tříd:

„V muzeu byl hodně zajímavý mlýn. Pak se mi líbil model kostela – moc hezký a povedený. V kostele se mi líbily varhany. Byla to moc hezká prohlídka."

„Nejvíce se mi líbilo v muzeu. Bylo tam hodně starožitných věcí. Ale nejvíce se mi líbil mlýn, byl mechanický. Ještě se mi líbilo staré čepování piva."

„V muzeu mě zaujala výroba modrotiskových látek. Na kostele se mi líbily varhany a dveře do zákristie."

Mgr. Lucie Kubíčková

060059061062063064065066067068

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
  • Příroda velkobítešska
Nahoru