Další organizace Velké Bíteše

Velká Bíteš

Aktuality

Čtvrťáci na Cestě za papírem

206Součástí učiva čtvrtých tříd je letos i zkoumání cesty od suroviny k výrobku. Proto se nám velmi hodil program ekologického střediska Ostrůvek ve Velkém Meziříčí, kam jsme ve dnech 23. - 25. 1. postupně vyráželi.

Hned zpočátku nás překvapila dávka otázek lektora: k čemu všemu od probuzení je třeba papír? Dokázali byste porovnat pomůcky, které jsou třeba k výrobě papíru od začátku do konce? Proč je některý papír pevný a jiný se rozpadá? Z čeho se vyrábí a kdo za to může? Kolik stromů ušetří tuna papíru? A kdy vůbec lidé zjistili, že potřebují něco zaznamenat? Co bylo před vynálezem papíru?

Zjistili jsme, že některé odpovědi známe, většina údajů však pro nás byla nová. Abychom si lépe zapamatovali některé zajímavosti, vyzkoušeli jsme si, jak se píše uhlíkem na kámen i jak se ryje do vosku. Proplétali jsme proužky papíru tak, jak to kdysi dělali Egypťané, když vyráběli papyrus. Nejvíce se všem líbila výroba ručního papíru. Recyklovali jsme použitý papír, a pak, vyzbrojeni mixérem, rámečky a žehličkami jsme vyrobili ze starého nové. Ruční papír, zdobený sušenými květy, voněl levandulí ještě v autobusu.

Naučili jsme se spoustu věcí, ale především jsme si připomněli, jak mnoho papíru k životu potřebujeme, a jak je důležité s ním šetřit.

za 4. třídy Mgr. Táňa Filipová

 207 208 210211212213214215216209

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
  • Učebna v přírodě
Nahoru