Další organizace Velké Bíteše

Velká Bíteš

Aktuality

Beseda s vzácným hostem

V úterý 6. června již po několikáté navštívila naši základní školu paní Erika Bezdíčková. Přijíždí za našimi žáky, aby jim popovídala o svém nelehkém osudu. Část druhé světové války totiž strávila ve vyhlazovacím táboře Březinka.

Její poutavé vyprávění o smutných událostech žáci poslouchali se zatajeným dechem. A vzhledem k tomu, že nedávno polskou Březinku a Osvětim navštívili, dokázali si všechny informace dobře propojit.

Setkání s výjimečným člověkem jim jistě dlouho zůstane v paměti stejně jako nám, učitelům.

Mgr. Eva Čermáková

Besedu s paní Bezdíčkovou jsem již jednou zažila a velice se mi líbila. Ale byla jsem mladší než dnes a mnoho věcí jsem nechápala. Ale už tehdy jsem měla zvláštní pocit, pocit bezmoci, protože nemohu nic udělat.

Dnes, když jsem přednášku slyšela podruhé, jsem vše chápala trochu více. Ale pořád je pro mě nepochopitelné, jak lidé mohli být tak krutí a takhle uškodit světu. Proto také obdivuji paní Bezdíčkovou, která všechno prožila, a přesto dokáže mluvit o svém hrozném osudu. Já osobně jsem úplně mimo jen z toho, jak jsem vše poslouchala. A jsem si jistá, že nic podobného bych zažít nechtěla. Proto tak trochu paní Bezdíčkové závidím její vnitřní sílu a odvahu. Ta z ní sálá na míle daleko. Vyzařuje z ní i smíření a naděje. A to je něco neuvěřitelného.

B.Kupská, 9. A

Besedou s paní Bezdíčkovou jsem si připomněl nedávnou návštěvu Osvětimi. Bylo zajímavé slyšet příběh člověka, který tamější peklo prožil.

D. Vondruška, 9. A

Vyprávění bylo smutné, ale poučné. Doufáme, že vyhlazovací tábory už nikdy nevzniknou.

J. Lunda, L. Opálka, 9. B

Už před dvěma lety jsem paní Bezdíčkovou slyšela poprvé vyprávět její příběh. Myslela jsem si, že si podle vyprávění dokážu aspoň trochu představit, jak vše muselo být hrozné. Ale vlastně si to nedokážu představit ani teď. Ztratit rodiče, kamarády, příbuzné, všechny, které mám ráda. Nechci, aby se stalo něco podobného.

K. Chytková, 9. A

Vyprávění bylo velmi dojemné, doufám, že nikdy nezažijeme to, co paní Erika Bezdíčková.

J. Tyrychterová, 9. A

Přednáška byla opravdu zajímavá. Při vyprávění nám tuhla krev v žilách. Slyšet všechny ty strašlivé věci, které se v minulosti staly, bylo těžké. Ale vyprávět je musí být mnohonásobně těžší. Natož je zažít. Paní Bezdíčková je pro nás opravdu vážená osoba a její příběh by se mělo dozvědět co nejvíc lidí, aby se nic takového neopakovalo.

P. Procházková, A. Žáková, 9. B

540541542

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
  • Příroda velkobítešska
Nahoru