Další organizace Velké Bíteše

Velká Bíteš

Aktuality

V Terezíně a Lidicích

V pátek 18. května jsme za časného rána odjeli s žáky devátých tříd na exkurzi, jejíž náplň souvisí s druhou světovou válkou. Nejprve jsme zamířili do Malé pevnosti v Terezíně, kde jsme si prohlédli cely, samotky, popraviště a vůbec nejrůznější prostory, v nichž za války prožívali těžké chvíle nepřátelé fašismu.

Druhým cílem byly Lidice. Zdejší syrová expozice připomínající smrt nevinných dětí, žen a mužů nás dojala. Prohlédli jsme si i místa, kde kdysi Lidice stály. Dnes je připomíná jen několik základů někdejších statků a bronzové sousoší lidických dětí. Poté nás už čekala dlouhá a dobrodružná cesta domů po nejstarší české dálnici. Vše jsme zvládli a odvezli si spoustu nových poznatků.

Mgr. Eva Čermáková

Pohled žáků:

Návštěva Terezína nám hodně změnila pohled na celý holokaust a jeho průběh. Naše znalosti o Lidicích se též hodně rozšířily. Nejvíce nás zasáhly dopisy dětí a vyprávění lidických matek.

V. Ficová, T. Ježová, 9. B

Páteční výlet začal v pevnosti Terezín, kde jsme si detailněji představili  „život“ v koncentračním táboře. Následně jsme zamířili do Lidic a prošli si tamější muzeum. V obou destinacích jsme položili kytice k uctění památky nevinných lidí. Cesta byla dlouhá, ale i tak jsme za tuto exkurzi rádi.

M. Uherka, Š. Strašák, 9. B

Páteční exkurze se mi moc líbila, máme plno nových informací. Jsem ráda, že jsem na vlastní oči viděla místa, kde se za války děly tak strašné věci.

L. Matyášová, 9. B

V pátek jsme navštívili Malou pevnost Terezín a seznámili se s tím, jak to tam vypadalo hlavně za druhé světové války. Také jsme zhlédli krátký film o historii pevnosti. V Lidicích nás zaujal památník dětí, které zahynuly. Na tato místa bych se ještě někdy ráda podívala znovu.

A. Ventrubová, 9. A

V Terezíně se mi líbilo. Tedy až na skutečnost, že tam zemřelo mnoho nevinných lidí.

L. Máčka, 9. A

545546547548549550551

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
  • Příroda velkobítešska
Nahoru