Aktuality

Exkurze do Slavkova

Poslední dubnový den se žáci osmých ročníků vypravili na exkurzi do Slavkova a na Mohylu míru.  Ve jmenované lokalitě se v roce 1805 uskutečnila jedna z nejslavnějších Napoleonových bitev.

Počasí nám ze začátku opravdu nepřálo, ve Slavkově bylo studeno a deštivo. Prohlídka západního křídla zámku však zabrala více než hodinu a  mezi tím se venku docela vyčasilo, takže deštníky jsme už během dne nepotřebovali.

Ve Slavkově měli žáci krátký rozchod a také se zastavili u zdejšího kostela, který je po architektonické stránce velmi zajímavý.

Následoval přesun k Mohyle míru. Zde  jsme si prohlédli aktuální výstavu o Brně v době napoleonských válek. Z dobových rytin a kreseb jsme se dozvěděli, jak vypadalo Brno na počátku 19. století. Potom už proběhl klasický program – ukázky z filmů s napoleonskou tematikou, rozbor slavkovské bitvy, domnělý rozhovor Napoleona a jeho protivníků. Žáci soustředěně poslouchali a svým závěrečným potleskem naznačili, že se jim moderní pojetí výstavy zamlouvá.

V samotné Mohyle míru jsme si kromě jiného rozhodně nemohli nechat ujít oblíbené šeptání z rohu do rohu. Takovou akustiku jen tak nějaká stavba nemá!

Exkurze se vydařila a žáci zaslouží pochvalu za příkladné chování, které ocenily i paní průvodkyně na zámku.

Mgr. Eva Čermáková za vyučující a organizátory exkurze

546547548549550

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Učebna v přírodě
  • Ověřená firma
Nahoru