Aktuality

Exkurze – Třebíč

Za novými zážitky a zajímavými pamětihodnostmi nemusíme vždy vážit dlouhou cestu. Někdy na nás čekají docela nedaleko. O tom jsme se mohli přesvědčit při půldenní exkurzi do nedaleké Třebíče. Navštívili jsme zde památky zapsané na listině Unesco, což samo o sobě svědčí o jejich výjimečnosti. 

Pan Mgr. Ivo Kříž, který nás doprovázel, nám nejprve stručně shrnul historii města. Potom jsme zamířili k bazilice sv. Prokopa, kterou nám představila paní průvodkyně. Prohlédli jsme si bazilikální loď, kryptu i okolní zahradu s krásným výhledem na město.

Odtud kousek je to do židovské čtvrti, která nás rovněž zajímala. Zde jsme opět předali slovo panu Křížovi a ten nás zasvětil do historie čtvrti i jejich obyvatel. Využili jsme možnosti navštívit jednu  ze zdejších synagog a asi nejvíce se nám líbilo v domě Seligmanna Bauera, kde jsme se jako by propadli v čase a procházeli jsme obytnými místnostmi a obchodem, jaké byly běžné před sto lety. Vyplnit připravené pracovní listy již nebylo tak náročné, když jsme na vlastní oči viděli typické předměty židovské kultury jako třeba talit, mezuzu, macesový váleček nebo menoru.

Třeba se sem někdy vrátíme, neboť Třebíč nabízí ještě spoustu dalších zajímavých pamětihodností.

Mgr. Eva Čermáková

066067

 

 

068069070071072

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Příroda velkobítešska
  • Ověřená firma
  • Učebna v přírodě
Nahoru