Aktuality

Den zvířat

Na naší škole si již tradičně připomínáme Mezinárodní den zvířat, který upozorňuje na skutečnost, že i zvířata jsou důležitou a neodmyslitelnou součástí naší planety a naše chování k nim by mělo být ohleduplné a láskyplné.

Svátek všech zvířat datuje počátek své tradice již roku 1931, kdy byl založen ve Florencii jako úmluva ekologů, kteří chtěli upozornit na situaci ohrožených druhů. Oslava tohoto dne se pojí s datem 4. října. Právě v tento den zemřel sv. František z Assisi. Mnich františkářského řádu, který zasvětil celý svůj život péči o nemocná a opuštěná zvířata.

Oslavy tohoto dne u nás připadly na 29. září. Některé třídy v tento den zakomponovaly do vyučování projekty nebo tímto tématem prolnuly celou výuku. Poznávali jsme živočichy, skládali zvířecí rodiny, četli jsme pohádky, doplňovali kvízy, zpívali písničky, pracovali s encyklopediemi, seznámili spolužáky se svými mazlíčky, pozorovali zvířata ve volné přírodě nebo vytvářeli výtvarná díla. Žáci čtvrtých ročníků se o týden později, v rámci projektu, vydali na vzdělávací program spojený s exkurzí do ZOO Jihlava.

Vrcholem oslav byla výstava Domácí mazlíčci, která probíhala ve třech učebnách druhého stupně. 48 zvířat vystavovalo celkem 41 žáků z 16 tříd. Jako správní chovatelé odpovídali na zvídavé otázky svých spolužáků a sdíleli své zkušenosti s chovem, péčí i s potřebami svých mazlíčků.

Během výstavy jsme měli možnost vidět křečky (křečíka džungarského), morčata, králíky (např. trpasličího holandského, bílopesíkatého barevného zakrslíka…), želvy zelenavé, kočky domácí – Quentin, britskou krátkosrstou Geraldinu Nerys, psy (havanského psíka Vebi, Chiky - křížence jorkšíra a knírače), oblovky (africké šneky), zlatého bažanta, korelu, ježka bělobřichého (afrického trpasličího ježka) nebo veleštíry Petersovi...

Prohlédnout si úžasnou výstavu svých spolužáků přišlo během tří vyučovacích hodin asi 650 dětí se svými učiteli.

Děkujeme i všem rodičům za skvělou spolupráci a čas.

Za organizátory Mgr. Milena Janštová

094095096097098099100101102

 

103104105106107108109110111112

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
  • Učebna v přírodě
Nahoru