Aktuality

Vzhůru do vesmíru

Žáci pátých ročníků zakončili výukové téma vesmír v brněnském Planetáriu, v pátek 24. listopadu třída 5. A s 5. B. a v pátek 5. prosince třída 5. C s 5. D. PořadPlanety aneb Cesta Sluneční soustavou byl pro ně kouzelným zážitkem. Jak sami řekli, chtěli by planetárium mít doma a večer se dívat na oblohu stále dokola.

Meziplanetární sondy v uplynulém půlstoletí prozkoumaly všechny planety Sluneční soustavy, nezapomněly ani na jejich satelity anebo ještě menší tělesa – planetky a komety. Díky nim program nabídl mimořádnou příležitost vydat se na návštěvu těchto světů.

Součástí představení byla prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd a nejnápadnějších souhvězdí, které můžeme pozorovat. Žáci dostali tip na zimní pozorování Geminid, které bude nejsilnější v noci ze 14. prosince na 15. prosince. Zejména v časných ranních hodinách by mělo na nebi daleko od měst produkujících rušivé světelné znečištění zazářit až 150 meteorů za hodinu.

Po skončení programu prozkoumali páťáci také interaktivní venkovní exponáty, jako je kaleidoskop, pixelová stěna, zvukovod, planetární siloměr nebo spektroskop.

Mgr. Věra Robotková

305306

 

307308309310311

Zřizovatel

  • Velká Bíteš

Podpořil

  • Kraj Vysočina

Partnerské odkazy

  • Učebna v přírodě
  • Ověřená firma
  • Příroda velkobítešska
Nahoru